Viti 2022, ja 11 kryeveprat qe u riperkthyen ne shqip

Ja 11 veprat e mëdha që erdhën në shqip sërish gjatë 2022: “Don Kishoti i Mançes” i Miguel de Cervantes, “Uliksi” i Joyce, “Gjeniu” i Drajzerit, “Vjeshta e patriarkut” e Marquez-it, “Ujku i stepës” i Hesse-s, “Medea” e Euripidit, “Lulet e këputuna” i Charles Baudalaire, “Vrasje në Nil” i Agatha Christie, “Net të bardha” i […]

“Robi i Lartesive”, rikrijimi surreal i nje hapesire te lenduar

Review rreth romanit “Robi i Lartësive”, të autorit Ermir Nika, hedhur në qarkullim nga shtëpia botuese Fan Noli Petrit PALUSHI Në vitet ’60 të shekullit të XX, Kina i dhuron Shqipërisë një Radiostacion. Në Malin e Dajtit, aty ku po vendosej antena, pikëzohen dhe marrin frymë ngjarjet, n’atë mjedis luhen drama njerëzore, shpalohen vrullshëm karaktere, […]

Mesimi qe duhet te marrim edhe nga kjo murtaje

Lexim rreth romanit “Murtaja” të Albert Kamysë, përkthyer në shqip nga Bashkim Shehu dhe botuar nga Shtëpia Botuese “Fan Noli” Marsela Aliaj* “Murtaja” është vepër që flet për murtajën që e përlau Oranin, qytet bregdetar i Algjerisë, i banuar nga algjerianë dhe francezë. Vepra shtron një sërë çështjesh që kanë të bëjnë me natyrën e […]

Murtaja, frika nga pafuqia e parashikimit të së nesërmes

Reflektim mbi romanin Murtaja të Albert Kamysë, përkthyer nga Bashkim Shehu dhe hedhur në qarkullim nga Botimet Fan Noli Agim Baçi Disa herë e kisha rimarrë në dorë romanin “Murtaja” të Kamysë. Shumëkush mund ta ketë lexuar disa kohë më parë, ashtu si dhe unë, si “roman i pamundur”, më shumë si një roman politik, […]

Robinja ose përroi i ndërgjegjes

Lexim i romanit “Robinja” i Marcel Proust, pjesë e “Në kërkim të kohës së humbur”, i përkthyer nga Edit Dibra, dhe botuar nga “Fan Noli” Diana Çuli Shtëpia botuese Fan Noli, në vijim të veprave të klasikëve botërorë, që kjo shtëpi nuk resht së hedhuri në treg, ka botuar së fundmi romanin Robinja (La prisonnière) […]