10 vellimet poetike qe rekomandojme per lexim gjate vitit 2022

Blogu Leximtari ka bërë një përzgjedhje të autorëve të rinj që lëvrojnë vargun shqip gjatë kohëve të fundit. Mes botimeve që janë në qarkullim, ne rekomandojmë librat e Shqiponja Axhamit, Shqiptar Oseku, Alban Tufa, Elma Rama, Ilir Hysi, Nikoll Loka, Ardita Jatru, Ervina Halili, Ardiatike Lami dhe Meti Disha Në Ditën Botërore të Poezisë, më […]

Poezia si intuivitet i ndërgjegjeve moderne krijuese

Lexim rreth vëllimit poetik “Koha tjetër” e Nikoll Lokës, i botuar nga Emal Agron Shele Në aureolën e poezisë bashkëkohore shqiptare, sot vihet re gjithnjë e më shumë tendenca e përsosjes dhe shtytjes drejt teknikave impresioniste apo surreale të shkrira me imazhinizmin, teknika këto që, të ndërthurura me autoktonizmin ose shtratin e traditës pas viteve […]

Arbëria, një histori shtetformuese që na flet edhe sot

Reflektim rreth librit “Principata e Arbrit, – shteti i parë i shqiptarëve” të Nikoll Lokës Albert Gjoka   E tashmja është e vështirë që të shihet ndryshe veçse si produkt i zhvillimeve të kaluara historike. Por, kjo është gjysma e pamjes. Sa herë ndodhemi në krizë komunikimi apo identiteti, kur gjendemi përballë tjetërsimit të vetëdijes […]