Pse e rekomandoj librin Standardi bitcoin

Përshtypje rreth librit “Standardi bitcoin”, shkruar nga Saifedean Ammous, përkthyer në shqip nga Henri Ndreca dhe hedhur në qarkullim nga shtëpia botuese “Arka e Noes

Garry Woodfine*

Kur filloi udhëtimi im në kriptomonedha, nuk dija asgjë për to; përveçse lexoja lajme dhe postime online, të cilat shpjegonin këto para magjike të internetit. Si mund të përdorej kjo para nga kriminelët; apo, si disa njerëz kanë fituar shumë duke investuar në këtë koncept të çuditshëm.

Duke qenë një teknolog në thelb, interesi im filloi të forcohej dhe fillova të përpiqem të mësoj më shumë rreth këtij inovacioni emocionues që mund të ndryshojë botën. Ajo që nuk e kuptova fare është se si kjo para mund ta ndryshojnë shoqërinë për mirë?

Po kërkoja një libër që mund të më ndihmonte për të shpjeguar Bitcoin; dhe sepse ishte një teknologji kaq e rëndësishme dhe jo vetëm diçka që supozohet se mund të fitoje para nga tregtimi.

“Ishte ky libër, më shumë se kushdo tjetër, i cili më siguroi kuadrin ekonomik që më duhej për të interpretuar forcat makroekonomike që riformësonin botën tonë.” (Michael Saylor)

Ishte duke parë një intervistë me Michael Saylor, CEO i MicroStrategy, dhe një përkrahës shumë i zëshëm të Bitcoin, kur ai rekomandoi leximin e librit “Standardi Bitcoin”.

Përse më pëlqen ky libër?

Ky libër nuk është një tekst që shpjegon të gjitha aspektet teknike të bitcoin-it. Tre kapitujt e parë përshkruajnë një teori dhe histori të veçantë të parasë. Ammous ritregon qasjen standarde të shkollës austriake ndaj parasë. Ai vendos një fokus të veçantë në konceptin e raportit “stock-to-flow” në përcaktimin e mënyrës se si shfaqet një mall monetar. Është një histori e ngushtë dhe e pjesshme e parasë, duke përjashtuar rolin e kudondodhur të kredisë dhe qeverisjes, të cilat janë të detajuara në trajtime më gjithëpërfshirëse të historisë monetare.

Katër kapituj e ardhshëm përzihen midis një historie të standardit të arit, politikës dhe një lloj antropologjie kulturore të ndikimit të ‘parasë së shëndoshë’ dhe preferencës kohore në shoqëri.

Ammous i vendos shumë fokus figurës së Maynard Keynes dhe “ekonomiksit kejnesian”. Ai gjithashtu, duket se ka bërë një “vrasje” të personazhit të Keynes, në përpjekje për ta pikturuar atë si një manjak të vogël aristokrat . Në disa aspekte, unë mendoj se ndoshta kjo ishte paksa e tepërt, por unë pajtohem disi me kritikën e ekonomisë kejnesiane.

Libri thellohet në çështjet e ekonomisë kejnesiane dhe se si ajo ndryshon nga Shkolla Austriake. Bitcoin bazohet kryesisht në mendimet dhe parimet e Shkollës Austriake të ekonomisë, mbështetësit e së cilës besonin se recesionet dhe bumet janë pjesë e rendit natyror dhe se ndërhyrja e qeverisë vetëm përkeqëson procesin e rimëkëmbjes. Ka dyshime se qeveritë kanë aftësinë për të rregulluar ciklin e biznesit me politika fiskale dhe monetare.

Megjithëse, sulmi personal ndaj Keynes mund të jetë pak i pajustifikuar, unë mendoj se libri bën një përpjekje të arsyeshme për të nxjerrë në pah ndryshimet midis Shkollës Ekonomike Austriake dhe Ekonomisë Kejnesiane. Të paktën, kjo do t’ju bëjë të vetëdijshëm duke të dhënë shtysë për ta hulumtuar më tej.

Pse e rekomandoj këtë libër?

Mendoj se ky libër është një fillim i mrekullueshëm për t’ju ndihmuar të kuptoni Bitcoin-in dhe të fitoni një kuptim më të gjerë të kriptomonedhave në përgjithësi. Ai, gjithashtu ofron një hyrje të shkëlqyeshme për parimet dhe filozofitë e Shkollës Ekonomike Austriake dhe se si ato ndryshojnë nga teoritë ekonomike kejnesiane.

Ky libër shpjegon gjithashtu vetitë e Bitcoin-it dhe rolin e tij të mundshëm në të ardhmen, i cili mund të jetë i njëjtë me arin.

Unë kam dhe vazhdoj të jem një investitor aktiv në aksione, obligacione, ar, metale dhe prona të tjera të çmuara. Megjithatë, unë aktualisht jam duke zgjeruar portofolin dhe kam rritur vazhdimisht ekspozimin tim ndaj Bitcoin-it dhe kriptomonedhave të tjera interesante. Unë nuk do të investohem i gjithi në kriptomonedha për të njëjtat arsye për të cilat nuk kam investuar 100% në fushat e tjera të investimit.

Për të marrë vendime të edukuara, duhet të paktën të mësojmë rreth asaj që po shqyrtojmë. Ky libër më ka dhënë shumë energji për të menduar dhe më ka ndihmuar të vlerësoj vendimet e mia për investime dhe gjithashtu të mos investoj në tregjet e kriptove në tërësi.

*Autori është software developer

Artikullin e gjeni në origjinal tek linku:

Librin e gjeni online tek BUKINIST.AL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *