Romani shqip 2021, ja 7 librat ne garen e votimit online

Leximtari dhe Bukinist.al organizojne votimin online per romanin shqip me te mire, hedhur ne qarkullim nga shtepite botuese gjate vitit te kaluar: Ne gare jane: Ridvan Dibra, Ag Apolloni, Agron Tufa, Tom Kuka, Lea Ypi, Zija Cela dhe Eralda Baze Viti 2021 shënoi prurje cilësore në zhanrin e romanit shqip, qoftë nga autorët e njohur […]

Arti i te lexuarit

Bedri Dedja* Ndonjërit mund t’i duket pak si e çuditshme që ta quash leximin art. Dhe vërtetë, rrallëkush e përdor këtë shprehje, pa folur për disa që edhe mund të mos jenë dakort me këtë mendim. Këtu, ne nuk bisedojmë për deklarimin artistik të aktorit në skenë apo në ekran. Fjala është gjetiu; për të […]

Idiotet e krimit dhe idiotet e politikes

Armand Shkullaku* Që kur e kam njohur, rreth 23 vjet më parë, Ferdinand Dervishin gjithnjë e kam lidhur me kronikat kriminale të Beratit të ’97-ës dhe me emrin e një krimineli të panjohur atëbotë në Tiranë, por me një histori nga ato që janë të destinuara të shndërrohen në mite, – Altin Dardha. Kjo lidhje […]

shiten vota

Shes votën për zgjedhjet paramentare 2021

Shes Votën për çdo parti që ofron më shumë, të dëshmuar me fotograf dhe mund të siguroj shumë të tjera! Mos u çudisni! Tani online shitet gjithçka. Rrezik edhe kjo është duke ndodhur, por jo nga unë!!! Kjo është gënjeshtra ime për 1 Prill, për t’ju treguar një histori të shkurtër se si ju që […]

Nje udherrefyes per kuptimin e jetes

Atena Bishka* Vetëdija jonë duket se rrudhet në përpjesëtim të drejtë me komunikimin që vjen duke u zgjeruar; bota na është hapur si kurrë më parë dhe ne çapitemi si të burgosur, secili në kafazin e vet privat, portativ. Ndërkaq, sahati troket tik-tak. Vallë, ç’mund të bëjnë ulëritësit, përveçse të ulërijnë derisa bulçitë t’iu bëhen […]

Gjuha e ilustrimeve dhe gjuha e fabulave …

Ormira LULANI Librat kanë një forcë shumë të madhe shtytëse në mënyrën sesi i shikon gjërat, mendja fluturon në aventura, vende e përjetime, dhe Arti i ilustrimit ta fuqizon mundësinë që të shprehesh dhe të udhëtosh në botë të reja. Librat e ilustruar kanë ekzistuar në një formë apo në një tjetër, që nga ekzistenca […]

Bijat e gjeneralit – një duel mes të kundërtave

INTERVISTA – Mimoza Hysa rrëfen “Bijat e gjeneralit”, romani që u rendit në pesë veprat më të mira të çmimit Kadare 2019 Mimoza Hysa, e njohur nga lexuesi shqiptar si përkthyese e shumë autorëve të rëndësishëm të letërsisë italiane si Giacomo Leopardi, Dino Buzzati, Eugenio Montale, Antonio Tabuçhi, Claudio Magris etj., paraqitet këtë vit në […]

Pse teknologjia favorizon tiraninë

Yuval Noah Harari Shfaqja e demokracive liberale, lidhet me idealet e lirisë dhe barazisë, që mund të duken në pamje të parë të vetëkuptueshme dhe të pakthyeshme. Por këto ideale, janë shumë më të brishta nga sa besojmë ne. Suksesi i tyre në shekullin XX, varej nga kushtet teknologjike unike, që mund të dëshmohen si […]

Ende nuk mund të jemi plotësisht vetvetja

Si është e mundur, më pyesin njerëzit, që nuk njeh qoftë edhe një kurvë? Patjetër që njoh: Letërsia është plot me to e kështu është edhe jeta e përditshme. E megjithatë, unë mbetem me to. Elena Ferrante E kam parim të mos përgojoj asnjë grua tjetër, edhe sikur të më ketë fyer në mënyrën më […]

TREGIM – Soni

Xhevair Lleshi Vajza e komshiut në katin e katërt, Soni, që ndjek shkollën (unë nuk e dija vitin e shkollimit) trokiti papritur në datën tetëmbëdhjetë, që për mua është një datë e shënuar, si për të më krijuar përfundimisht një gjendje të re shpirtërore. Kuptohet që e prita dhe i thashë të hynte brenda. Ajo […]