best-sell

Bukinist shpall 6 librat me te mire te vitit 2020

Përgjatë dy muajve janë zhvilluar votimet online në blogun Leximtari për të zgjedhur librin më të mirë të botuar gjatë vitit 2020. Në gjashtë kategoritë e përzgjedhura: libri për fëmijë, poezia shqipe, romani shqip, romani i përkthyer, libri non-fiction dhe libri i zhvillimit personal, ekipi i Bukinist.al kishte përzgjedhur 7 prurjet më të mira të […]

dy vjet

Qenia njerezore si xhindi qe do perhere kaosin

Përshtypje mbi librin “Dy vjet, tetë muaj dhe njëzet e tetë net“, të shkrimtarit të mirënjohur Salman Rushdie, përkthyer nga Ilir Baçi, hedhur në qarkullim nga shtëpia botuese Dudaj Sheila Kavaja Të gjithë ne kemi xhinde në kokë. Ato na shoqërojnë dhe u japin hov ideve, imagjinatës, arsyes, dashurisë dhe urrejtjes. Ky libër ishte prezantimi […]

shenimet -oki

Teodor Keko në prozë

Shënime mbi romanin “Shënimet e një gruaje”: Duke lexuar romanin e Teodor Kekos njeh më mirë edhe botëkuptimin e tij social e politik, i cili natyrshëm është në anën e lirisë, që mbron individin përkundrejt turmës. Për Teodor Kekon, pasuri është “uni”, jo kolektivi. Mbi të gjitha është ndjenja, jo logjika. Për të, dinjiteti, edhe […]

eleganca-e-iriqit

Eleganca e një romani

Muriel Barbery me romanin e saj “Eleganca e iriqit” na bën të reflektojmë se sa rëndësi i japim pozitës shoqërore në gjykimin që kemi për njerëzit, se si një titull përpara emrit ndikon në identitetin e gjithsecilit. Jemi të bindur se mendimet e thella apo leximi i veprave të mëdha letrare janë “pesha të rënda” […]

origjina-dan-brown-bukinist-leximtari

Vini re! Romani i fundit i Dan Brown, “Origjina” po ju pret…

Review rreth romanit “Origjina” të Dan Brown, i sapohedhur në qarkullim nga Shtëpia Botuese Dudaj. Artikullli është botuar në gazetën Washington Post Ron Charles* Dan Brown rikthehet me një tjetër roman triller, kaq “idiot”, saqë do t’ju duket sikur pikët tuaja të inteligjencës do t’iu bien si zbokthi nga flokët. “Origjina” shënon daljen e pestë […]

klara

Një vlerë për letrat shqipe

Refleksion rreth dritëhijes së romanit “Kloroform” të autores Klara Buda, hedhur në qarkullim nga Botimet Dudaj Agron SHELE Romani “Kloroform“ i autores Klara Buda, pa dyshim që ka tërhequr vëmendjen e mbarë lexuesit shqiptar dhe të huaj, studiusve dhe eseistëve, të cilët përbrenda kësaj vepre letrare kanë gjetur atë pjesë të errët të jetës njerëzore, […]

geverina-muzhaqi

Pandjeshmëria, një dukuri për shtjellime romaneske

Preç Zogaj Lexim rreth romanit “I pa(n) djeshmi” i autores Geverina Muzhaqi, botuar nga botimet Dudaj në vitin 2016 Geverina Mushaqi është një shkrimtare e re e talentuar, përkthyese nga italishtja gjithashtu,  me  njohuri të mira për letërsinë dhe për zanatin e të shkruarit  falë studimeve  që ka kryer në Universitetin “La Sapienza” në Itali […]

perrallat

“Përrallat e Pitilushes”, një manual gjetjesh gjeniale, për mamatë moderne

Intervistë me ilustruesen e librit të Rudina Xhungës, “Përrallat e Pitilushes”, piktoren Ledia Kostandini -Ledia, çfarë është ilustrimi për ju? -Ilustrimi është bërë pjesë e pandashme e imja. Për më shumë se 10 vjet, jam e lidhur ngushtë me këtë forme arti, e cila nuk është vetëm një punë, por një mundësi për të njohur […]

havier-marias-mbi-dashurine-dhe-vdekjen

Ngjyrat në zemrën tonë

(Shënime për librin “Një zemër kaq e bardhë” e Javier Marias) Agim Baçi A mundet ta mbajmë martesën me zjarrin që kemi ndezur në dashuri? Ç’të bëjmë me dyshimet tona për vetveten dhe dashurinë? A kemi vend për dy persona brenda vetes? Rrëfimtari spanjoll Javier Marias, me një ftohtësi të jashtëzakonshme, përvijon atë fill të […]