Anjeza, jeta e pamundur e një diktature

Shënime mbi romanin “Anjeza nuk u zgjua” të Preç Zogajt, botuar nga MAPO Namir Lapardhaja “…Ajo mbylli sytë ngadalë, duke marrë nën qepalla një pjesë të buzëqeshjes së saj të ëmbël, pjesën tjetër e la t’i shpërndahej e tretej rreth buzëve dhe në gjithë fytyrën e zbehtë me hijen e një padëshifrimi në tkurrjen e […]

Mes profetit e profetit

Lexim i romanit “Profeti nga Praga” të autorit Musa Ramadani, botuar nga Mapo Edition, fituesi i Çmimit Kadare për vitin 2017 nga Ledia Dushi: Gjëja e parë që ndjeva pasi përfundova së lexuari dorëshkrimin e romanit Profeti nga Praga, është përqasja e tij si një dritare nëpërmjet së cilës kalojnë faqe nga ditaret dhe veprat […]

Të përgjigjesh me Kafkën

Shënime për romanin “Profeti nga Praga” të Musa Ramadanit, fitues i çmimit “Kadare” 2017 Agim Baçi Të rikthehesh nga bota tjetër e të takosh njerëzit me të cilët ke ndarë botën tënde, e të shohësh se nëse të kanë harruar apo vazhdojnë të të kenë në mendje…. Kjo është një ëndërr që do të joshte […]

Gjenia njerëzore, nudo, por e veshur me yje

“Një lexim i antologjisë poetike “Retë që shkasin atje tej, retë e mrekullueshme…” i përgatitur nga Rudolf Marku Preç ZOGAJ Kam privilegjin të kem qenë  një nxitës dhe mandej edhe redaktori i kësaj antologjie, fillesat e së cilës datojnë  rreth katër dekada  më parë. Në vitet 1978- 1979  të shekullit të kaluar, në Lezhë, në […]