Anjeza, jeta e pamundur e një diktature

Shënime mbi romanin “Anjeza nuk u zgjua” të Preç Zogajt, botuar nga MAPO Namir Lapardhaja “…Ajo mbylli sytë ngadalë, duke marrë nën qepalla një pjesë të buzëqeshjes së saj të ëmbël, pjesën tjetër e la t’i shpërndahej e tretej rreth buzëve dhe në gjithë fytyrën e zbehtë me hijen e një padëshifrimi në tkurrjen e […]

Poezia shqipe e botuar gjatë vitit 2017, ja 7 librat në garë

  Bukinist-i organizon çdo vit sondazhin për librin më të mirë të botuar në vitin paraardhës. Për secilën prej 6 kategorive të përcaktuara për votim, përzgjidhen 7 libra, ku ftohen lexuesit që të përzgjedhin librin për fëmijë. Në kategorinë e poezisë shqip, botuar gjatë vitit 2017 janë përzgjedhur këto libra:  “Aurat e natës” – Belfjore […]

Gjenia njerëzore, nudo, por e veshur me yje

“Një lexim i antologjisë poetike “Retë që shkasin atje tej, retë e mrekullueshme…” i përgatitur nga Rudolf Marku Preç ZOGAJ Kam privilegjin të kem qenë  një nxitës dhe mandej edhe redaktori i kësaj antologjie, fillesat e së cilës datojnë  rreth katër dekada  më parë. Në vitet 1978- 1979  të shekullit të kaluar, në Lezhë, në […]

Zogaj në vibrimet e Melankolisë

Lexim rreth vëllimit poetik “Ushtrimet e melankolisë”, me autor Preç Zogaj, i botuar në vitin 2016 nga MAPO Editions Dr. Mimoza Ahmeti “Ushtrimet e melankolisë”, vëllimi i ri me poezi që i erdhi lexesit në dorë nga Mapo Editions, me autor Preç Zogaj, 2016, ushtron të shpërbëjë në shumësi atë që në vite individualiteti poetik […]

Pandjeshmëria, një dukuri për shtjellime romaneske

Preç Zogaj Lexim rreth romanit “I pa(n) djeshmi” i autores Geverina Muzhaqi, botuar nga botimet Dudaj në vitin 2016 Geverina Mushaqi është një shkrimtare e re e talentuar, përkthyese nga italishtja gjithashtu,  me  njohuri të mira për letërsinë dhe për zanatin e të shkruarit  falë studimeve  që ka kryer në Universitetin “La Sapienza” në Itali […]

Romani i parodisë dhe humorit të zi me realitetin e shkuar komunist

Reflektime pas leximit të triologjisë “Embriologji”, të novelistit Shkëlqim Çela, fitues i çmimit “Kadare”  për vitin 2015 Preç Zogaj Libri “Embriologji”, fitues i çmimit “Kadare”  për vitin 2015, çmim që jepet nga  Universiteti Europian i Tiranës,  përmban tri novela: “Përgjuesit”, “ Zbor” dhe  “Yje të (pa)shquar”. Të tria janë kryesisht  një riprodhim kujtimesh e mbresash […]

Esat Pashë Toptani siç nuk e kemi njohur

Preç Zogaj Esat Pashë Toptanin, kryministrin i tretë të shtetit shqiptar, pas Ismail Qemalit dhe Turhan Pashës, e kemi njohur apo më saktë e kemi bartur në klishetë tona për historinë si tradhëtar të  kombit. Edhe kur ky njeri, pinjoll i një prej familjeve të njohura shqiptare, përfundonte në mugun e harresës si dikush për […]

Poezia nuk mbushet me mend…

Një i lexim i shpejtë i vëllimit poetik “Kundërpërfytyrimi”  të Natasha Lakos Preç Zogaj Jam duke  lexuar librin e  ri me poezi  “Kundërpërfytyrimi” të poeteshës Natasha Lako. Ndoshta do të duket e pazakonshme që po shkruaj këto rreshta pa e përfunduar. Pasi t’ju them arsyen, besoj se lexuesve të rubrikës nuk do t’u duket  e […]

Vera Bekteshi, një mozaik fatesh dhe jetëshkrimesh

Një lexim rreth librit: “Ora me rërë” i shkrimtares Vera Bekteshi, i shkruar me kulturë dhe shije. Personazhi i vërtetë pa imagjinaren rrezikon të mos jetë letrar, por jetëshkrim Nga Preç Zogaj Jeta e çdo njeriu është një klepsidër (orë me rërë) që zbrazet me ritmin e njëtrajtshëm, por nuk kthehet  për asnjë çast nga […]